Het nut
Bron; fotograaf Anne Kalloe Vermeulen

Het nut

Soms vind ik het best lastig om iets te posten. Ik wil niet zwaar over komen, maar omdat ik overal over nadenk kan dat zeker wel als zwaar worden ervaren.
Als ik bijvoorbeeld boodschappen doe is dat niet heel ontspannen, aan de ene kant ook weer wel omdat ik biologisch eet, en als je kiest voor biologisch eten dan is je keus aanzienlijk kleiner wat voor mij weer heel fijn is. Want ik kan echt niet tegen te veel keuze, daar krijg ik zeker stres van en mijn hoofd slaat op teelt. Ik vind het dan ook een verademing als de supermarkt lege schappen heeft door een storing. Heerlijk, best erg, ik moet dan zelfs een beetje lachen om al die mopperende mensen.

 

Maar sinds een tijdje is biologisch eten alleen niet meer voldoende, tegenwoordig kijk ik eerst op de verpakking waar het vandaan komt. Soms zijn de appels nl biologisch, maar wel uit nieuw Zeeland. Dat is heel ver weg en dus weer niet zo duurzaam, dan kies ik dus voor niet biologische appels uit Nederland. Bananen vind ik heerlijk. Maar aangezien bananen een enorme weg hebben afgelegd hiernaartoe koop ik deze dus ook niet meer, al kocht ik sowieso alleen biologische en fair trade bananen. En dan komt vaak mijn nieuwe gevecht want het boycotten van producten ver weg is voor de inwoners en de economie van dat land niet zo goed, maar voor de CO2 uitstoot wel weer beter.
Dat maakt dus meteen dat mensen kunnen denken dat je erg zwaar op de hand bent en overal over nadenkt. Maar goed dat laatste doe ik dus ook. En soms ervaar ik mezelf ook als zwaar op de hand. Dat is denk ik iets wat ik zal moeten accepteren.
Want dat hoort gewoon bij mij. Ik denk overal over na.
Want, is het niet een beetje vreemd dat we het merendeel van onze landbouw exporteren om vervolgens weer te importeren? Wat dat betreft begrijp ik de economie niet. Wat ik wel denk te begrijpen is dat economie weinig met duurzaamheid te maken heeft.
Want het is gewoon heel vreemd en dubieus te noemen dat er boontjes uit Zimbabwe liggen terwijl we hier op dit moment volop boontjes hebben. Zijn we niet een beetje doorgeslagen in het hele import/ export verhaal?
Ik heb me voorgenomen dat ik volgend jaar nog meer mijn best ga doen om nog meer uit mijn eigen tuin te halen want dat is toch wel het aller beste.
Je zou ook kunnen denken dat het allemaal geen zin heeft wat je doet en daarmee je koop gedrag goed praten. Ik snap het, maar het is niet zo dat het allemaal geen zin heeft. Alle druppels samen kunnen een rivier maken en uiteindelijk zelfs een oceaan, met andere woorden alles heeft een impact en een gevolg. Alles wat je doet al is het nog zo klein, heeft zin. Neem de fiets, maak een moestuin en verdiep je in biologisch tuinieren, gebruik geen giffen in je tuin, koop biologisch, fair trade, deel je spullen, koop tweedehands, maak zelf eens iets en zie hoe trots je daarna kunt zijn, leef met de natuur, kijk om je heen, adem in en laat het leven tot je doordringen. Ik ben er van overtuigd dat je daarna meer bewust leeft, meer met de dag, de minuut, in het hier en nu. En dat dit alles ten goede kan komen van al het leven om je heen.
Wat overigens niet wil zeggen dat je alles altijd goed kunt doen of zult doen. Maar als je, je best hebt gedaan doe je het al heel goed, denk ik.

Veel liefs,

Anne

Laatst aangepast opvrijdag 23 augustus 2019 18:47
(1 Stem)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.