Boeren een warm hart toedragen!

Op Facebook zie ik de ene na de andere status voorbij komen met ‘ik draag boeren een warm hart toe’ etc. Best lastig vind ik dat. Als je bedenkt dat de meeste mensen naar de supermarkt gaan om vervolgens thuis te komen met de goedkoopste boodschappen.

Dus wat betekend dat dan? Boeren een warm hart toedragen, hoe ziet dat eruit? Behalve een tekst op Facebook, zoek je in de schappen naar producten van eigen bodem? Of pak je de goedkoopste producten en denk je verder nergens bij na? Ik denk namelijk dat dit essentiële dingen zijn om boeren dus een warm hart toe te dragen. Zoek je naar lokale boerderijen om je producten te kopen? Ga je naar de markt en zoek je dan naar kramen die lokale producten verkopen? Denk je wel eens na om biologisch te kopen? Zou je groenten en fruit kopen wat er net even iets minder mooi uitziet? Want een kromme komkommer komt de schappen van de supermarkt niet in om maar een klein voorbeeld te noemen. Dat zijn dingen die bepaald worden door consumenten. Consumenten hebben namelijk meer invloed op de schappen dan je misschien zou denken. Denken dat je zelf helemaal niets kan doen aan de klimaatcrisis en dat alles zo’n vaart niet zal lopen is mijn inziens funest voor onze wereld.

Boeren een warm hart toedragen en een positieve bijdragen leveren aan de klimaatcrisis gaan wat mij betreft dan ook juist hand in hand.
Lokale producten zijn namelijk vaak niet de goedkoopste, maar je zorgt er wel voor dat de lokale producten niet worden geëxporteerd en andere geïmporteerd, want als iets niet duurzaam is, dan is dat het wel. Win, win zou ik zeggen je stimuleert de economie in eigen land en zorgt ervoor dat de CO2 uitstoot verminderd word.

Door biologisch te eten stimuleer je dat boeren een eerlijk loon krijgen en dat zij een positieve bijdrage kunnen leveren aan de klimaatcrisis. Als boeren namelijk een eerlijk loon krijgen, dan kunnen zij zich verdiepen in bestrijdingsmiddelen en zoeken naar alternatieven in plaats van giffen te gebruiken die hun productie omhoog brengt, maar de landbouwgrond vervuilt en uiteindelijk zelfs ongeschikt maakt om nog langer iets op te verbouwen.

Er gaan ook geluiden dat het onmogelijk is om iedereen te voeden als we alleen nog maar biologisch zouden boeren. Maar dit geluid gaat allang niet meer op. Er is een enorme overproductie aan voedsel en er is niets zo slecht voor ons klimaat dan overproductie en het vernietigen van deze producten. Na de tweede wereld oorlog was er een enorm tekort aan voedsel, om genoeg voedsel voor iedereen te kunnen verbouwen zijn er maatregelen getroffen om de productie zo snel, effectief en relatief makkelijk te vergroten. Dat is wel de reden dat er veel gifstoffen op de markt zijn gekomen en zijn gebruikt die ons land en zelfs de wereld uiteindelijk vernietigen. Destijds denk ik dat we dit niet konden overzien en hebben we uit nood gehandeld. Nu alles in overvloed geproduceerd wordt en we weten wat de gevolgen zijn van deze bestrijdingsmiddelen en manier van verbouwen, vee houden, moeten we denk ik gaan kijken naar hoe het anders kan. En dan zeg ik, als je boeren daadwerkelijk een warm hart toe draagt, dan ga je niet voor de goedkoopste producten uit de schappen, maar kies je voor lokaal en biologisch. Kies je voor minder in plaats van voor meer.

Ik ga niet zeggen dat biologisch boeren alleen maar voordelen hebben, want er zit een nadeel aan en dat is dat er meer ruimte nodig is om biologisch te kunnen boeren, maar aangezien het land niet uitgeput raakt, maar eerder weer hersteld en gezond wordt is dit korte termijn denken. Kiezen voor niet lokale, niet biologische producten, maar voor goedkope producten is sowieso korte termijn denken. Korte termijn, voordeel voor mijn eigen portemonnee, op de lange termijn brengt het te veel onherstelbare schade toe aan de aarde en is het de vraag of we straks iedereen nog wel kunnen voeden of dat er überhaupt nog leven mogelijk zal zijn op aarde, dat wil je toch ook niet voor je kinderen?

Het kopen van lokale biologische producten is dan misschien duurder, maar op lange termijn zorg je ervoor dat boeren een eerlijk loon krijgen voor de arbeid die ze leveren en dat ze hun manier van produceren om kunnen gooien, draag je bij aan het behoud van onze aarde en kunnen we overproductie tegen gaan. Uiteraard zijn er mensen die echt geen cent te makken hebben, en eerlijk, dat vind ik vreselijk en ik zou willen dat we deze mensen zouden kunnen helpen om ook betere en gezonde keuzes te maken, maar er zijn genoeg mensen met een modaal of boven modaal inkomen die hier niet over nadenken en hun boodschappen toch zo goedkoop mogelijk doen om andere spullen te kunnen kopen. Dat is jammer. Ik denk dat we anderen keuze moeten gaan maken.

Ik kies ervoor om te investeren in mezelf en koop lokaal en biologisch, ik kies ervoor om hier wat meer voor te betalen, omdat het gewoon eerlijk is. Ik draag boeren, mezelf en de aarde een warm hart toe, doe jij dat ook?

Veel liefs,

Anne

Laatst aangepast opdinsdag 30 juni 2020 10:52
(5 stemmen)

Meer in deze categorie:

« Eerste schooldag

1 Reactie

  • Carsten Hemso
    Carsten Hemso woensdag 02 oktober 2019 19:05 Reactielink

    Mooi geschreven Anne. En een duidelijk verhaal. Ik als alleenstaande met een bijstand uitkering heb helaas niet altijd de keuze. Voor mij is ieder dubbeltje een euro waard en moet ik helaas mij schuldig maken aan kiezen voor veel voor weinig. Ik hoop dat ik daar zelf verandering in kan brengen met waar ik mee bezig ben.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.