Bling bling goud
Bron: fotograaf Anne Kalloe Vermeulen

Bling bling goud

Goud, een prachtig en veelvuldig gebruikt materiaal.
Op het moment dat ik sieraden echt interessant ging vinden, vond ik goud het aller mooist. Dat goud zijn waarde behoud vond ik aantrekkelijk, maar ook de kleur en het uiterlijk van goud vind ik erg mooi. Ik vind het iets magisch hebben. Toen ik dus in het tijdschrift Quest las dat goud al zolang als de aarde bestaat, hier aanwezig is, maar niet iets is wat zich op de aarde gevormd heeft, vond ik dat uiteraard erg interessant en is me dat altijd bij gebleven.
Het heeft ook wel weer iets magisch dat het goud hier is gekomen door het stof van allerlei exploderende sterren. Want zo is het dus hier gekomen. Bij de explosie van sterren komt een bepaalde reactie vrij waaruit minuscule stofdeeltjes van goud ontstaan, dat zweeft door de ruimte en wanneer de stofdeeltjes in een zwaartekrachtveld komen tijdens het ontstaan van planeten klonteren de stofdeeltjes samen met materie die uiteindelijk een planeet vormen rond de ster waarvan zij in het zwaartekrachtveld zijn gekomen, in ons geval de zon.

Goud word al eeuwen gezien als een zeer belangrijk en waardevol metaal. En tot op de dag van vandaag is goud zeer waardevol. De prijs van goud is op dit moment weer gestegen, dat houd in dat het vertrouwen in de economie omlaag gaat. En daarmee vaak ook de economie. Dit komt doordat beleggers en investeerders vaak meer gaan investeren in goud op het moment dat er minder vertrouwen is in de economie. Wat dus samenhangt met de relatief stabiele waarde van goud. Op het moment dat het vertrouwen in de economie daalt stijgt de vraag naar goud om in te investeren en daarmee automatisch ook de goudprijs. En andersom als beleggers en investeerders weer meer vertrouwen krijgen in de economie verkopen zij hun goud, waarmee dus automatisch het aanbod stijgt en de waarde weer wat daalt. Maar al met al is goud een goede investering, ook als het gaat om sieraden.
Doordat de welvaart stijgt, stijgt ook de vraag naar bv gouden sieraden.

En ook ik, ekster die ik ben, hield enorm van goud. Als ik sieraden droeg of draag, wilde of vroeg, dan wilde ik het liefst iets van goud, mede omdat ik wist dat, dat altijd zou blijven. Het word nooit lelijk en het behoud dus zijn waarde.
Ik ben mezelf al vrij jong gaan verdiepen in een duurzamere wereld en daar naar gaan leven. Mijn liefde voor sieraden paste daar dus niet echt bij. Traditionele goudwinning is erg milieu vervuilend en het leven voor goudzoekers is vaak hard, daarbij is het slecht voor hun gezondheid en vaak krijgen zij geen eerlijke prijs.
Ik ging dus al vrij vroeg op zoek naar alternatieven.
Alternatieven die ik heb bedacht in de afgelopen jaren zijn:

- Oude sieraden laten omsmelten. Ik heb een edelsmid gezocht en een ketting laten maken. Ik moet zeggen dat ik het ook bijzonder leuk vind om een uniek sieraad te hebben en hoewel er een verlies is van goud als je het laat omsmelten door de verhitting, vond ik dit toch een goede optie.
- Verder ging ik op zoek naar fair goud. Via www.solidaridad.nl Kun je juweliers en edelsmeden vinden die werken met goed goed, goud dat op een milieuvriendelijke wijze gewonnen is en waarvan de delvers een eerlijk loon hebben gekregen. Maar mijn absolute favoriet is toch wel Nadine Kieft, wat maakt zij prachtige meesterwerken met fair goud (of te wel goed goud) of gerecycled goud. Hoewel ik tegenwoordig veel minder om sieraden geef, hoop ik ooit een ring of ketting van haar te kunnen kopen. Maar met het verstrijken van de jaren geef ik veel minder om sieraden, sowieso om spullen in het algemeen.
- Wat ook een mooie en duurzame optie is, zijn antieke sieraden kopen. Ik moet zeggen dat ik dat ook erg leuk en mooi vind, daar heb je weer mijn liefde voor oude spullen. Vaak hebben antieke sieraden meer charme dan nieuwe, maar goed dat is mijn mening.

Helaas ontkom je er niet aan dat er goud word gebruikt. Zelfs al koop je geen gouden sieraden. Goud word tegenwoordig ook heel veel gebruikt in electronica en industrie, telefoons, kabels, laptops, tablets, speakers enz enz. Overal is wel iets van goud terug te vinden. Het is daarom extra belangrijk dat je oude elektronica inlevert zodat deze spullen gerecycled kunnen worden voor zover mogelijk.

Nog even een leuk weetje dat ik tegenkwam bij het verifiëren van bepaalde onderwerpen uit mijn artikel.
Wist je dat wij mensen van nature ongeveer 0,2mg goud in ons lichaam hebben afhankelijk van ons lichaamsgewicht? Ik dus niet. Gewoon leuk weetje en waarvan ik zou zeggen, dat lijkt me toch een bewijs dat we uit het stof van de aarde zijn ontstaan. Want hoe komt het goud anders in ons lichaam? Of is het juist een bewijs dat wij ergens in het heelal gevormd zijn, als goud geen materie is dat oorspronkelijk op de aarde is ontstaan?
Dat is stof tot nadenken toch? Of misschien ben ik gewoon veel te moe, dat kan natuurlijk ook. Tijd dus om te gaan stoppen.

Veel liefs,

Anne

 

Laatst aangepast opzaterdag 13 juli 2019 09:10
(2 stemmen)

Meer in deze categorie:

« Bijen Plastic probleem »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.