Bijen
Bron: fotograaf Anne Kalloe Vermeulen

Bijen

O jij kleine bij

Je maakt me toch zo blij

Je zoemt van bloem tot bloem

Ik zou willen dat ik nog meer voor je zou kunnen doen

Eerder schreef ik al dat we dit jaar nog meer ons best hebben gedaan voor de bijen, hommeltjes en andere insecten. We hebben zaadjes gezaaid en speciale bollen gekocht waar bloemen uit zouden komen voor de bijen. Het ziet er prachtig uit in de tuin, maar in dit geval is een deel van wat we hebben gekocht wel ook mooie marketing geweest. Want ik zie de bijen en hommeltjes niet eens op veel van de bollen en zaadjes die zijn uitgekomen.

Wel op onze al bestaande planten in de tuin.

Waarvoor kom ik hier toch steeds op terug? In Nederland is het grootste deel van ons land, bestemd voor de akkerbouw of veeteelt. De grond is vaak erg vervuild door oa bestrijdingsmiddelen die er worden gebruikt. Het meeste van onze grond is verschraald en is het bijna onmogelijk om er nog iets anders te laten groeien. De tuinen in ons land worden bijna allemaal bestraat en door het verdwijnen van de bloemen en planten en het spuiten van gevaarlijke landbouwgiffen hebben de hommels en bijen het zwaar in ons land. Uiteraard verzint de mens er wel weer iets op om de planten te bestuiven doormiddel van bijvoorbeeld mini drones, maar hoe triest zou dat zijn? Ik word daar in elk geval niet vrolijk van. En hoop dat het zover niet zal komen. Hieronder een paar planten die wij hebben geplant om de bijen, hommels en andere insecten te helpen.

We hadden dus al veel bloemen en planten staan die goed zijn voor de vlinders, bijen en hommels zoals kaasjeskruid (te zien op de foto), tijm, frambozen, een dwergappel, een vlinderstruik en kattenkruid en net zoals andere jaren zijn de hommeltjes, bijen, vlinders en alle anderen daar te vinden. Wil je dus echt wat doen voor de bijen etc, zet dan een van deze (of nog beter allemaal) planten neer en laat ze lekker groot worden. Lavendel is overigens ook erg in trek.

Wanneer je alles plant zorg je ervoor dat er de gehele zomer voldoende eten is. De tijm en kattenkruid bloeien vroeg, de vlinderstruik wat later en langer, kaasjeskruid bloeit vroeg en lang door.

Vandaag hebben Kirsi en ik de dode bloemen uit de vlinderstruik geknipt, dat bevorderd de bloei voor nieuwe bloemen. De voeding gaat dan niet meer naar dat wat dood is, maar naar alles wat nieuw is. Zo kunnen wij dus extra lang genieten van een mooie struik en de vlinders, hommels en bijtjes ook.

Zijn er nog bloemen of struiken waar jullie ervaring mee hebben en die veel bijen of hommels aantrekken? En hoe denken jullie erover? Vervuilen we onze wereld te erg of valt het allemaal wel mee.

Overigens heel erg bedankt iedereen voor jullie liefdevolle en warme reacties op mijn vorige artikel dat doet me goed en sterkt me om verder te schrijven.

Veel liefs,

Anne

Laatst aangepast opzaterdag 13 juli 2019 09:10
(2 stemmen)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.