Afval scheiden

Afval scheiden. Wat moet waar. Het lijkt heel simpel, maar omdat veel materialen gemend worden gebruikt is het ineens niet meer zo simpel.
Wist je bijvoorbeeld dat een bonnetje niet bij het oud papier mag, omdat het papier thermische inkt bevat en het daardoor niet meer gerecycled kan worden? Ik wist dat dus niet. Ik wist wel dat het veel beter is om geen bonnetje te nemen als het niet nodig is. Ik let dus altijd goed op bij de kassa wanneer mijn boodschappen worden aangeslagen en wanneer het allemaal goed is gegaan en ik niets heb waar garantie op zit, bedank ik vriendelijk voor het bonnetje. Nog een voorbeeld, wie braaf zijn chipszakken bij het plastic gooide heeft dit helaas niet goed gedaan. Het aluminium in de chips zakken zorgt ervoor dat ook deze niet geschikt meer is om te recyclen en ook bij het rest afval hoort.

 

Zo zijn er nog veel meer dingen waar ik me heel erg over heb verbaasd. Nog een voorbeeld, een kapot wijnglas hoort niet in de glasbak. Nou deed ik dit ook nooit omdat ik het gewoon heel onhandig vond met de scherven en ze het liefst direct kwijt wil, en dus gooide ik het altijd direct bij het rest afval. Maar dat blijkt dus ook juist te zijn omdat dat glas dus ook niet gerecycled kan worden eveneens als kristal. Wijnglazen, theeglazen en ovenschalen zijn geen verpakkingsglas en dus niet recyclebaar en horen dus altijd bij het restafval.
In een theezakje zit vaak kunststof, gek hè, dat je een zakje dat oogt als papier kunststof bevat en dus bij het restafval moet. Je mag hem dus niet op de composthoop gooien of bij het groente tuin en fruit afval. Losse thee uiteraard weer wel. En zo zijn er dus nog tal van dingen op te noemen die dus niet direct voor de hand liggen.
Ik zou ze hier allemaal kunnen beschrijven, maar dat doe ik niet. Gelukkig heeft onze overheid er wel zorg voor gedragen dat je dit alles heel makkelijk kunt vinden.
Kijk op https://www.afvalscheidingswijzer.nl/ voor al je vragen over hoe je, je afval kunt scheiden en waar je wat mag laten. Op de site staan ook handige apps voor op je telefoon, helemaal makkelijk, je hebt dus nu geen excuus meer om het verkeerd te doen. Een ding is sowieso zeker mocht je buiten zijn en iets van afval hebben zorg er dan alsjeblieft voor dat je niets op straat gooit, maar zoek een afvalbak, scheiden is dan van minder groot belang, zorg er op zijn minst voor dat het niet in de natuur terecht komt. Ik weet wat me te doen staat en ga vlug de app downloaden zodat ik voortaan beter weet waar alles hoort en hopelijk heb ik jullie enthousiast gemaakt om hetzelfde te doen.

Veel liefs,

Anne

Laatst aangepast opvrijdag 23 oktober 2020 11:41
(3 stemmen)

Meer in deze categorie:

« Welkom op mijn blog Souveniertjes »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.